Werkplek, Datacenter en Active Directory

Samen met u bepalen wat het beste past.
 • DerkIT > Werkplek, Datacenter en Active Directory

Hier de meer technische zaken waar ik me in verdiep en in de loop der jaren veel ervaring mee heb opgedaan. Met name Active Directory heeft nog steeds mijn intresse, zeker nu hij vaak aan de Cloud wordt gekoppeld.

 

Passend werkplek concept

Vrijwel alles wat ik doe heeft een relatie met ‘de werkplek’. Die speelt dan ook een centrale rol in de beleving van de medewerker / student / leerling waar we het voor doen.

Een goede werkplek is een passende werkplek, daarbij horen vragen als;

 • Wat doen we met laptops?
 • Gaan we over op Server Based Computing?
 • Is VDI nu de oplossing?
 • Wat is er mis met de ‘good old’ fat client (niets wat mij betreft…)
 • Hoe kunnen we Group Policies optimaal benutten?
 • Hoe beveiligen we de werkplek
  • LAPS is een uitstekend begin en bovendien gratis.
  • Hardening met Group Policy.

 

Ik heb veel omgevingen gezien, veel concepten zien sneuvelen. Door deze ervaring kan ik je behoeden voor valkuilen en helpen bij het kiezen van het beste werkplekconcept.

 

Passend Datacenter concept

Het datacenter staat eens per zoveel jaar op de agenda. Wat is de beste keuze? Zelf blijven doen? Uitbesteden? IaaS? Cloud? Microsoft Azure? Amazon Web Services?

Ik heb een aantal van deze trajecten begeleid en ik kan middels een adviestraject of workshop op basis van uw input aangeven op basis waarvan je nu de juiste keuze maakt. Kijjk hieronder naar de sessie die ik eind 2016 voor de NGI-NGN community heb gegeven.

Ik ben onafhankelijk, kritisch en doe dit op basis van praktijkervaring. Zo heb ik menig klant al kunnen behoeden voor valkuilen in contracten of verkeerde keuzes qua architectuur. Dit gebied ontwikkelt zich zeer snel, vandaar dat ik ook circa 20% van mijn tijd besteed aan het bijhouden van de kennis, zodat ik weet wat er speelt en goed kan adviseren.

Hoe bereken je nu de kosten? Waar liggen de adders onder het gras? Wat zijn de technische consequenties? Wat betekent dit voor de IT-afdeling en wat is nu een toekomstbestendige keus?

 

Active Directory

Active Directory, het hart van elke Microsoft ICT-omgeving. Hij wordt alleen maar belangrijker, zeker in het tijdperk van cloud en toenemende eisen op het gebied van beveiliging.

 

Active Directory Design

Soms moet een Active Directory gewoon opnieuw ontworpen worden.

 • De organisatie (-structuur) verandert.
 • AD moet klaar zijn voor de cloud.
 • De bestaande AD is verouderd.
 • Er moet een nieuwe omgeving gebouwd worden die een goed fundament nodig heeft.

 

Ik heb veel ervaring met het ontwerpen van Active Directory omgevingen, zeker in het tijdperk van de cloud zie je dat dit nog belangrijker wordt dan het al was om een goed en flexibel AD-Design te hebben. Denk hierbij ook aan naamgeving, mailadressen, gebruik van groepen, Identity Management etc.

Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het hardenen van WIndows omgeving middels Group Policies en LAPS.

 

Active Directory Healthscan / Review

Door jarenlange ervaring kan ik snel zien of een Active Directory in een gezonde staat is of niet.

 

Active Directory Troubleshooting

We zijn in staat om Active Directory problemen op te lossen. Meestal vertoont AD dan ‘raar gedrag’ wat zich na verloop van tijd uitbreidt naar echte problemen. Group Policies lijken niet aan te komen of werken niet zoals verwacht. De replicatie verloopt traag. Er staan vage foutmeldingen in het eventlog etc.

We stellen snel een diagnose en gaan op basis van ervaring en gedegen up to date technische kennis snel op zoek naar de oorzaak en de oplossing.

 

Azure Active Directory

Binnen Microsoft Azure zijn er diverse mogelijkheden om je ‘on premise’ Active Directory uit te breiden naar de cloud. Zo kun je devices joinen aan Azure AD, Domain Controllers in Azure hosten en zelfs Domain Services als dienst afnemen. Wat handig en praktisch is hangt van de wensen en de omgeving af, maar het is sowieso een goed idee om je bestaande ‘on premise’ Active Directory goed op orde te hebben. Technisch, maar zeker ook op het gebied van security, naamgeving en account (de-)provisioning.