post-thumb

AGConnect (de fraaie samenvoeging van Automatisering Gids, IT-Infra en Informatie) houdt jaarlijks een Salary Survey onder IT-ers. Dit jaar hebben ruim 3.500 mensen de survey ingevuld. Ik werd gevraagd als ”Echte IT-er’ deel te nemen als panellid in een paneldiscussie. Hierbij reageren we op vragen uit de zaal. Overigens zat ik tussen twee leuke dames in, dus voor de verandering was ik als man-in-IT in de minderheid 😉 Hieronder een kort verslag van deze voor mij toch best inspirerende middag.

 

IT-ers binden

De mensen in de zaal waren op zoek naar de beweegredenen van IT’ers. Wat bindt en boeit hen nu? Welke arbeidsvoorwaarden en welke omstandigheden zijn een must? Met welke dingen hoeft een werk- of opdrachtgever juist echt niet aan te komen om een IT-er over de streep te trekken?

Allereerst gaf Hans van der Spek van Berenschot ons inzicht in de cijfers. Het komt erop neer dat salaris en een dikke auto niet het belangrijkste zijn voor IT-ers, maar dat sfeer, cultuur en ontwikkelmogelijkheden bovenaan staan. Ik ben het hier volkomen mee eens. Je kunt de onderzoeksresultaten overigens uitgebreid nalezen in het Meinummer van AGConnect. AGConnect Mei 2017

 

HR Analytics met Azure en PowerBI

Daarna een inspirerend verhaal van Marijke Kusters over hoe Valid data gebruikt voor HR Analytics.  Een innovatieve oplossing op basis van Azure die allerhande data en machine learning combineert om meer grip te krijgen op IT-ers en hun beweegredenen om te blijven of juist te vertrekken. Want IT-ers aan je bedrijf gebonden houden is voor veel bedrijven een forse uitdaging. Zelf ben ik ervan overtuigd dat investeren in mensen door ze aan je binden op basis van cultuur, sfeer, de relatie en mooie projecten veel beter werkt dan steeds nieuwe rekruteren. Met deze tooling probeert men grip te krijgen op wat werkt en wat juist niet. Een interessant traject waar veel van geleerd kan worden en waar (aan de presentatie te oordelen) de mensen zelf in ieder geval al goed gemotiveerd en betrokken bij zijn.

 

Cultuur en sfeer als bindmiddel

Daarna een tof verhaal van John de Koning van Incentro over hoe zij mensen binden door volstrekt helder te zijn over hun echte kernwaarden (geluk) en vergaand transparant te zijn binnen de organisatie. Ik kende het bedrijf gek genoeg niet, maar ik geloof in een dergelijke aanpak. Gewoon met je 20 jarige bestaan een half bungalowpark afhuren voor een vet festival (te oordelen aan de video die werd getoond). Ik wordt zelf heel blij van dat soort bedrijven. In het verleden heb ik bij NTNT zo’n weekend meegemaakt en daar werd lang over nagepraat. Volgens mij hét middel om mensen aan je organisatie en aan elkaar te verbinden en toch veel cooler dan een eenmalige bonus van een paar honderd piek die iedereen snel is vergeten. Qua presentatie zag dit er ook goed uit. Mooi visueel en met een passende huisstijl. (da’s mijn afwijking, ik kan het als parttime presentatie trainer niet nalaten hier op te letten).

 

Paneldiscussie

Aan ons als panel werden vervolgens vragen gesteld over onze visie op het onderzoek, de gepresenteerde items, onze eigen loopbaankeuzes en hoe wij tegen het binden van IT-ers aankijken. Persoonlijk ben ik er volledig van overtuigd dat het ouderwetse ‘planning & control’ allang passé zijn. Jammer alleen dat de bijbehorende bureaucratie en ‘vertikale meetinstrumenten’ nog welig tieren in menig organisatie. Ik probeer de mensen in mijn projecten daar zo goed mogelijk tegen te beschermen, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe ze hun werk doen, zolang het uiteraard maar bijdraagt aan de gestelde doelen. Voor mij is dit binnen projecten nog iets sneller en eenvoudiger te realiseren dan voor HR in een hele organisatie… Bovendien, niet alle mensen zijn gevoelig voor cultuur en gave projecten. Veel mensen werken gewoon van 9 tot 5 zonder veel ambities (ook binnen de IT) en vinden dat prima. En laten we eerlijk zijn; die moeten er ook zijn, want dan ontstaat er ruimte voor de mensen die de wereld willen verbeteren door ‘in flow’ te zijn en hun vak enthousiast en met passie uit te voeren!

Op de site van AGConnect staat hier een artikel over de resultaten (registratie / login vereist).