post-thumb

Review Teufel Mute BT

De aanschaf

Ik was mijn standaard Apple dopjes zat. Nuchter beschouwd is het geluid van die dingen niet eens zo slecht voor de prijs (momenteel 35 euro in de Apple store). Maar een snoer is irritant, zit altijd in de weg en fors windgeruis op de fiets zorgt ervoor dat je het volume hard moet zetten om nog wat van je muziek mee te krijgen. Verder zocht ik gewoon een betere geluidskwaliteit en iets dat je in een rumoerige flex-kantooromgeving kunt dragen om je te kunnen concentreren.
 
Tijdens lange vluchten naar de USA keek ik altijd met enige jaloezie naar de mensen die zichtbaar relaxed de vlucht ondergingen met een Noise Cancelling koptelefoon. Maar ja, zo’n Bose QuitComfort 35 (over ear) kost je bijna € 400,- en zo vaak vlieg ik nu ook weer niet. 

Teufel Mute BT

Maar… toen kwam het Berlijnse merk Teufel met een Noise Cancelling hoofdtelefoon Mute BT voor € 199,-… (link) Zonder draad én ‘over ear’. Die heb ik dus besteld. Leuk om te zien (ja, noem me gerust nerd) is dat Teufel hun voorwaarden en privacybeleid heel helder en goed leesbaar verwoordt. Daar kunnen veel bedrijven een voorbeeld aan nemen! Levertijd was bij mij een kleine week. Ik heb de hoofdtelefoon nu 6 weken; heb ermee gefietst, 4 vluchten gemaakt en hem regelmatig ingezet in een flexwerk kantooromgeving. Het leek me aardig om mijn ervaringen  te delen. 

Bouwkwaliteit en draagcomfort

Reviews over de bouwkwaliteit en draagcomfort zijn er genoeg, leuk om te lezen en bovendien vindt je daar ook veel mooie foto’s. Ik vindt de Teufel Mute BT lekker Duits degelijk gebouwd en neutraal qua design. Zoek je iets opvallends qua kleur of vormgeving, dan moet je verder zoeken. Er zijn reviewers die zeuren over een klein plastic-kraakje als je hem zowat dubbel vouwt, maar je hebt daar bij het dragen natuurlijk geen last van. Ik vindt het irrelevant. Ook wordt opgemerkt dat de knopjes niet heel ‘tactile’ zijn en dat klopt, maar guess what, daar ben je binnen een paar keer dragen aan gewend. Mij stoort het in ieder geval niet. Het is handig dat je volume en pause / telefoon aannemen op de hoofdtelefoon zelf kunt regelen. De hoofdtelefoon is licht en heeft heel zachte kussens die niet teveel druk geven. Ondanks dat ik een bril draag omsluit de Teufel het oor bij mij goed. 

Verwisselbare accu!

Toe te juichen is het feit dat je de accu kunt verwisselen, zo kun je na x jaar gewoon je accu vervangen in plaats van het hele apparaat wegmikken! Dat zouden in het kader van duurzaamheid en gezond verstand alle producenten moeten doen! Is de accu leeg, dan werken Bluetooth en de Noise Cancelling uiteraard niet, maar kun je de hoofdtelefoon ook bedraad gebruiken. Een kabel wordt meegeleverd.. Mijn ervaring is echter dat de accu erg lang meegaat (Teufel claimt 20+ uur met Noice Cancelling en Bluetooth aan) en ik geloof zeker dat dit klopt (al heb ik het niet exact gemeten). Jammer is wel dat je niet kunt zien hoeveel procent je accu nog vol is (dat zie je alleen als je het laadsnoer aansluit). Praktisch is ook de draagcase, deze beschermt en je hebt alle kabels bij de hand. Deze zijn opgeborgen in een klein zakje dat met klittenband vastzit. Zo valt er niets uit als je je hoofdtelefoon eruit haalt. Hier is met gezond verstand over nagedacht. 

Geluidskwaliteit en klank

Ik was zeer aangenaam verrast door het geluidsbeeld! Alles is goed in balans, hoog is prettig gedefinieerd en helder, middentonen zijn goed vertegenwoordigd en er is zeker geen sprake van overmatige bas. De bas kan diep gaan (als het nummer zich ervoor leent), maar het zeker geen baslastig boom-boom apparaat. Wil je dat, dan moet je ook verder zoeken.
Eigenlijk is het geheel mooi in balans, zeker voor de prijs. Wel valt op dat het maximale volume via Bluetooth beperkt is (via de meegeleverde kabel kan hij iets harder). Mijn ervaring na een paar weken gebruik is dat je hem door de Noise Cancelling eigenlijk eerder zachter dan harder zet. Dat neemt niet weg dat als je een voorkeur hebt voor keiharde muziek die je trommelvliezen doet scheuren, je beter verder kunt kijken. 

Active Noise Cancelling

Die is goed, al wordt gezegd dat de Bose Quiet Comfort 35 nog iets beter presteert. Voor mij is dit prima. Op de fiets heb je vrijwel geen windgeruis meer en dat is echt een genot. In een kantooromgeving valt het achtergrondgeluid nagenoeg weg zodra je de Active Noise Cancelling aanzet. Als je dan muziek speelt krijg je nagenoeg niets meer mee van de achtergrond. Let wel; ‘onregelmatig’ geluid komt gewoon prima door. Je hoort dus wel harde tikkende hoge hakken, iemand die tegen je praat, een dichtslaande deur, een langsrijdende auto, het geluid van een stervende giraffe (zoals Tweakers dat opmerkt). Dat maakt dat je je bijvoorbeeld op de fiets prima door het verkeer kunt bewegen (mits op gepast volume). Typisch is wel dat je wat verstoring krijgt als je bijvoorbeeld hard op de grond stampt of met je fiets van een stoeprandje bokt, maar storend is dit niet. Ook kun je (met name in het begin) ietwat druk op je oren ervaren (ANC werkt immers met anti-geluid) maar dit went snel.

Vliegen

Vliegen is geen hobby van me (dat wordt overigens in belangrijke mate veroorzaakt door het totaal inefficiënt rondpompen van mensen op luchthavens…), maar Noise Cancelling does the trick! Het is werkelijk fantastisch om de Teufel te dragen tijdens een vlucht.. Ik heb hem nu een paar vluchten gebruikt en je kunt echt genieten van je muziek. Het gebrul van motoren wordt sterk naar de achtergrond gedrukt, zelfs in een lawaaiige Turboprop badass zoals hieronder 😉 Dit maakt vliegen echt een heel stuk aangenamer.

Bluetooth

De Teufel Mute BT rekent wat mij betreft af met het vooroordeel dat Bluetooth audio per definitie niet goed klinkt. Eerlijk gezegd had ik hier vooraf mijn bedenkingen bij op basis van eerdere bedroevende Bluetooth audio ervaringen. Teufel biedt echter 8 weken retourrecht en dat trok me over de streep om online te bestellen. Bovendien had ik veel goede verhalen gehoord en spreekt het Duitse merk mij wel aan qua website, design en doordachte details.
 
Bleutooth 4.0 biedt met een theoretisch maximum van ca 25Mbit/sec voldoende bandbreedte en verbindingsstabiliteit. De verbinding komt altijd vrijwel direct tot stand (er klinken dan piepjes) en was bij mij ook stabiel. APTX wordt door de Teufel Mute BT ondersteund maar er zijn genoeg artikelen te vinden die twijfelen aan het nut hiervan. Bovendien ondersteunt de IPhone dit niet, dus voor mij is het ook niet relevant.
 
Het feit dat deze hoofdtelefoon draadloos is is een genot, geen geklier meer met kabels, maar gewoon lekker vrij kunnen bewegen. Het bereik is ook prima, je kunt gerust door je woonkamer lopen zonder dat de verbinding wegvalt. 

Spotify

Spotify zit momenteel maximaal op 320kb streaming en dat is voldoende voor dagelijks gebruik. De lagere bitrates zou ik echter niet aanraden. Overigens is veel muziek in Spotify erg matig qua klankkwaliteit. Zoek echter op ‘High End’ in Spotify en je zult horen dat een gebrek aan geluidskwaliteit niets te maken heeft met bandbreedtegebrek… Jazeker, 320kbps (ook nog via bluetooth) kan echt uitstekend klinken op de Teufel Mute BT! Natuurlijk, losless zal nog beter klinken (wellicht dat Spotify hier ooit nog mee komt), maar ik zie de Teufel als praktisch en handig device voor dagelijks gebruik die een bovengemiddelde geluidskwaliteit combineert met draadloos gemak. En laten we wel wezen, gezien de prijsstelling is dit natuurlijk ook geen ‘high end’ audio. Er zijn hoofdtelefoons die beter presteren (met navenant prijskaartje).  

Conclusie

Hou je van muziek? Wordt je blij van een goede geluidskwaliteit? Vlieg- of fiets je regelmatig? Werk je in een rumoerige kantoortuin? Kopen dit ding! De prijs-kwaliteit verhouding is top. De klank gezien de prijs uitstekend en Noise Cancelling tijdens het vliegen is de beste uitvinding sinds gesneden brood. 😉 Bovendien krijg je er een handige reistas bij en kun je de accu verwisselen. Ik kan maar heel weinig kritische noten plaatsen bij de Teufel Mute BT en kan hem dus met een gerust hart aanraden.